Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΤο Όσλο εισάγει απορρίμματα για τη θέρμανση της πόλης

Το Όσλο εισάγει απορρίμματα για τη θέρμανση της πόλης

waste

Σε εισαγωγή απορριμμάτων προβαίνει το Όσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης της πόλης. Συγκεκριμένα εισάγει απορρίμματα από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Σουηδία, αλλά και από τη νότιο Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για να ανεφοδιάσει τους αποτεφρωτήρες απορριμμάτων, που θερμαίνουν το μισό Όσλο και το μεγαλύτερο μέρος των σχολείων του.

Οι ανάγκες παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού στην πόλη του Όσλο, όπου κατοικούν 1,4 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο αντιστρόφως ανάλογη είναι η αύξηση του παραγόμενου όγκου απορριμμάτων. Έτσι, το κράτος έχει προχωρήσει στην εισαγωγή χιλιάδων τόνων απορριμμάτων κάθε χρόνο για να καλύψει τις ελλείψεις της πρωτεύουσας.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας διακίνησης σκουπιδιών, είναι ότι οι μονάδες συμπαραγωγής του Όσλο, επεξεργάζονται 1.000 τόνους/μήνα περίπου απορριμμάτων, που καταφθάνουν από τη Leeds, πόλη της Κομητείας του West Yorkshire του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεδομένου ότι ο τοπικός φόρος διάθεσης των απορριμμάτων είναι υψηλός, καθίσταται πιο συμφέρουσα η λύση της αποστολής τους στο Όσλο.

Ωστόσο η Νορβηγία δεν είναι η μόνη χώρα που εισάγει απορρίμματα. Εκτιμάται ότι στη Βόρεια Ευρώπη στις μονάδες καύσης απορριμμάτων καταλήγουν περί τα 700 εκ. τόνοι απορριμμάτων κάθε χρόνο, ενώ παράγονται μόνο 150 εκ. απορριμμάτων.

 

Πηγή:localit.gr

RELATED ARTICLES