Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΤο σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη νέα Μόμα

Το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη νέα Μόμα

mpoulntozaΟ υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος εγκαινίασε στο στρατόπεδο του Μηχανικού στο Λουτράκι, τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων που θα ασχολείται με την κατασκευή δημοσίων έργων, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, παρουσία βουλευτών και αυτοδιοικητικών παραγόντων της Κορινθίας

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας η “Διακλαδική Διοίκηση Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού ΔΕΙΝΟΚΡΑΤΗΣ”, θα φέρει επιχειρησιακό τίτλο “ΔΙΔΕΡΓΩΝ” και θα έχει έδρα την Αθήνα.

Στη Διακλαδική Διοίκηση θα υπάγονται δύο Μονάδες:
1η Μονάδα Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού “Η Κυρά της Ρω”, με επιχειρησιακό τίτλο 1η ΜΟΚΕ και έδρα την Αθήνα.
2η Μονάδα Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού “Η Κυρά των Μαρασίων”, με επιχειρησιακό τίτλο 2η ΜΟΚΕ και έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Στο έμβλημα θα αναγράφεται “ΚΑΙ ΤΑΝ ΓΑΝ ΚΙΝΑΣΩ”, που προέρχεται από την ιστορική φράση του Αρχιμήδη όταν ανακάλυψε τους μοχλούς: “Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω“, δηλαδή “Δώσε μου τόπο να σταθώ και τη Γη θα μετακινήσω”.

Η ΔΙΔΕΡΓΩΝ θα διοικείται από ανώτατο αξιωματικό του Μηχανικού του Στρατού Ξηράς και θα διαθέτει δικό της προϋπολογισμό, ανεξάρτητο από αυτόν των Γενικών Επιτελείων.

Η ΔΙΔΕΡΓΩΝ θα είναι Διακλαδική. Οι Μονάδες της ΔΙΔΕΡΓΩΝ (ΜΟΚΕ) θα αποτελούνται από προσωπικό του Στρατού Ξηράς.

Εξοπλισμός- Διοίκηση- τομείς παροχής έργου
Προϋπόθεση ανάληψης έργων από τη ΔΙΔΕΡΓΩΝ αποτελεί η αυστηρή τήρηση μιας εκ των παρακάτω:

1. Να καταστεί δημόσιος διαγωνισμός (κανονικός, 1ος επαναληπτικός, 2ος επαναληπτικός) άγονος.

2. Να αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για την αναγκαιότητα εκτέλεσης, το οποίο θεωρεί ότι δεν είναι σκόπιμο να αναλάβει άλλος φορέας.

Προϋπόθεση έναρξης εργασιών από τη ΔΙΔΕΡΓΩΝ αποτελεί η ολοκλήρωση της μεταφοράς της απαραίτητης πίστωσης στον προϋπολογισμό της.

Μέχρι την πλήρη οργάνωση και λειτουργία των Μονάδων της ΔΙΔΕΡΓΩΝ, το έργο της θα αναληφθεί από Λόχο του 747 ΕΤΜΧ και Κλιμάκιο της 206 ΠΑΥ, ανάλογα με τις υφιστάμενες δυνατότητες. Προς τούτο, τίθενται από συστάσεως της ΔΙΔΕΡΓΩΝ, υπό την επιχειρησιακή της διοίκηση.

Η ΔΙΔΕΡΓΩΝ θα αναλαμβάνει αρχικά έργα περιορισμένου προϋπολογισμού και απαιτήσεων και σταδιακά θα επεκτείνει τις δυνατότητές της, ανάλογα αφενός με την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος της δημιουργίας της και αφετέρου με τον βαθμό υλοποίησης της αναγκαίας στελέχωσης και εξοπλισμού.

Ο εξοπλισμός της ΔΙΔΕΡΓΩΝ και των Μονάδων της θα προέλθει από:

1. Ανακατανομή πλεονάζοντος εξοπλισμού από φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

2. Προμήθεια μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Εθνικό σκέλος, συγχρηματοδοτήσεις και Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).

3. Προμήθεια μέσω του Προγράμματος Αμυντικού Υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

4. Προμήθεια από ΟΔΔΥ.

5. Μέσω Διακρατικών Συμφωνιών.

6. Αποδοχή δωρεών.

Σε περίπτωση Κρίσης ή Επιχειρήσεων, η ΔΙΔΕΡΓΩΝ και οι Μονάδες της εντάσσονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ και αναλαμβάνουν αντίστοιχες αποστολές.

Σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή μειζόνων ατυχημάτων, η ΔΙΔΕΡΓΩΝ και οι Μονάδες της αναλαμβάνουν αποστολές από το ΓΕΕΘΑ, ανάλογα με τις δυνατότητες και τρέχουσες ανειλημμένες υποχρεώσεις τους.

 

Πηγή:ered.gr

RELATED ARTICLES