Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΤο ΤΕΕ/ΤΚΜ στην εκδήλωση του ΣΕΠΑΚ «Τα κίνητρα ανάπτυξης των κατασκευών, σήμερα»

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ στην εκδήλωση του ΣΕΠΑΚ «Τα κίνητρα ανάπτυξης των κατασκευών, σήμερα»

tee-tkm2

Στα προβλήματα που δημιουργούνται στον κλάδο των κατασκευών σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, από την πολυπλοκότητα της νομοθεσίας και των αδειοδοτήσεων, αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ μιλώντας την Δευτέρα 21 Μαρτίου σε συνάντηση επιχειρηματιών – μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και την Ανάπτυξη των Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ) με θέμα «τα κίνητρα ανάπτυξης των κατασκευών, σήμερα».

Ο κ. Μπίλλιας τόνισε ότι για την ανάπτυξη των κα- τασκευών είναι πρωταρχικής σημασίας να ολοκληρωθούν τα χωροταξικά σχέδια σε όλη την Ελλάδα και να γίνουν ριζικές μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς της χώρας. «Νομίζω ότι είναι περιττό να ξαναπούμε ποιος είναι ο ρόλος της κατασκευής στην ανάπτυξη μιας χώρας και στην οικονομία της. Σήμερα τα διαθέσιμα κονδύλια για το δημόσιο έργο, προέρχονται αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ, το οποίο όμως πλέον δεν έχει στόχο τις υποδομές. Άρα η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητη για να υπάρξει δημόσιο έργο, τουλάχιστον μεγάλο ή μεσαίο», είπε μεταξύ άλλων.

Επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το ΤΕΕ έχει έτοιμο από πέρυσι το ηλεκτρονικό σύστημα για την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών και αναμένει την κοινή υπουργική απόφαση των αρμόδιων υπουργών για να λειτουργήσει. «Όπως έχει έτοιμο το ηλεκτρονικό σύστημα για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και περιμένουμε την προώθηση του σχετικού προεδρικού διατάγματος. Τελικός στόχος είναι κάνοντας ένας επενδυτής κλικ στο οικόπεδό του, στο γεωγραφικό υπόβαθρο του Κτηματολογίου, να βλέπει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την οικοδόμησή του και στη συνέχεια να εκδίδει όλες τις απαραίτητες άδειες ηλεκτρονικά», είπε.

Στη συνάντηση ο καθ. Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο πανεπιστήμιο Νίκος Καραβίτης ενημέρωσε τους παρευρισκό- μενους για τον ΕΝΦΙΑ και για το συμπληρωματικό φόρο ακινήτων, από τον οποίο προκύπτουν έσοδα 450.000.000 ευρώ, και ο οποίος είναι απαραίτητο να καταργηθεί για την ανάκαμψη του κλάδου των κατασκευών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, έστω και αν πρέπει να μειωθούν σε αυτό το ποσό οι δαπάνες του κράτους.

Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν με όλες τις παραπάνω προτάσεις και πρότειναν ως ακόμα ένα σημαντικό κίνητρο σήμερα για την ανάπτυξη των κατασκευών, τη μείωση του Φ.Π.Α. στο 13%, κυρίως στις ανακαινίσεις των ιδιωτικών έργων για τη μείωση.

Οι εταιρείες που πήραν μέρος στη συνάντηση ήταν: IDEAL STANDARD AΒΕΕ, ΚΤΙΡΙΟ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΕΠΕ, 3SK ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΑΕ, DAIKIN AE, Α.Μ. ΚΩΤΣΙΟ- ΠΟΥΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ, ΙSOMAT ΑΒΕΕ, ΚΛΙΜΑΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ, Π. ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΑΕ, ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, ΑΡΧΙΤΕΧ ΑΤΕ, ΜΕΤΕΣΥΣΜ ΑΕ, ΑΛ.&Χ. ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗΣ ΟΕ, ELVIAL AE, ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΕ, CONCEPT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΠΕ, ΥΙΟΙ Δ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΥ ΑΕ, ALUMIL ΑΕ, ΚΕΒΕ AE, B. ΠΑΠΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, Κ. ΚΑΠΕΣΙΔΗΣ – Ν. ΜΕΡΤΖΙΟΣ ΟΕ.

 

Πηγή:tee.gr

RELATED ARTICLES