Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΝέα''Το ΤΣΜΕΔΕ φεύγει, η ΜΟΜΑ έρχεται''

”Το ΤΣΜΕΔΕ φεύγει, η ΜΟΜΑ έρχεται”

eng

 ”Το ΤΣΜΕΔΕ φεύγει, η ΜΟΜΑ έρχεται – Συνεχίζεται η αντίδραση κατά των «αντι»ασφαλιστιών μέτρων – Ακύρωση σειράς διαγωνισμών έργων σε όλη την Ελλάδα”

Δελτίο Τύπου της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε.:

Και αυτή την εβδομάδα, οι μηχανικοί – εργολήπτες Δημοσίων Έργων, συνέχισαν την λευκή απεργία, αντιδρώντας στην κατάργηση του Ταμείου τους, του ΤΣΜΕΔΕ και στην προοπτική υιοθέτησης των σκληρών και άδικων «αντι»ασφαλιστικών μέτρων.

Οι μηχανικοί – εργολήπτες Δημοσίων Έργων, μετά από σχετικές ανακοινώσεις – κάλεσμα σε αποχή, της Εργοληπτικής Ομοσπονδίας (ΠΕΣΕΔΕ), της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ (Ομοσπονδίας των μηχανικών του Δημοσίου), αλλά και του ΤΕΕ, αρνήθηκαν να επιδώσουν προσφορές σε σειρά διαγωνισμών, προσπαθώντας με τον ανορθόδοξο αυτό τρόπο, να στείλουν στην Κυβέρνηση ένα μήνυμα αντίδρασης και αξιοπρέπειας, παρά το γεγονός ότι μεσούσης της κρίσης η ανάγκη για δουλειά είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Βέβαια η Κυβέρνηση «περί άλλα τυρβάζει» και σχεδιάζει την «σύναψη συμβάσεων, για λόγους  κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, λαμβανομένων υπόψη και λόγων εθνικής ασφάλειας ή  δημόσιας τάξης, οι οποίοι ειδικώς αιτιολογούνται, να διενεργείται κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς  δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης της εθνικής νομοθεσίας» (άρθρο 96 Ν. 4368/2016), δηλ. με άλλα λόγια καταλύεται  η  δημοκρατική νομιμότητα, η διαφάνεια  και ο ανταγωνισμός, παραμερίζονται  όλα  τα  νομικά  εμπόδια  και αρχίζει «νόμιμα» χορός εκατομμυρίων με  απευθείας αναθέσεις, χάριν ταχύτητας, σε ημετέρους.

Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση επιθυμεί να καταργήσει το ταμείο των Μηχανικών το ΤΣΜΕΔΕ και να «κατασχέσει» τα εναπομείναντα αποθεματικά του, λες και είναι δικά της, αφού φρόντισε με τα υπόλοιπα να πληρώσει με τον ιδρώτα των μηχανικών την αποτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής.

Μερικοί από τους διαγωνισμούς Πανελλαδικά που έκλεισαν «άγονοι» λόγω της αποχής ήταν:

“Συντήρηση οδών Σκουτάρου – Σκαλοχωρίου & προσπέλ. για καλό λιμάνι Π. Βορ. Αιγ.” 451.500 €

“Διαπλάτυνση της στροφής στη ΧΘ 3+744.07 έως ΧΘ 3+911.65 της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης-Ωραιοκάστρου Π.Ε. Θεσσαλονίκης” 230.000 €

“Αποκατάσταση ομαλής ροής Ρήχειου ποταμού Π.Ε. Θεσσαλονίκης ” 90.000 €

“Διαμόρφωση – αναβάθμιση μουσείου Δ. Κιλκίς” 271.542 €

“Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων – ΚΑΠΗ Δ. Τυρνάβου” 335.000 €

“Αποκατάσταση αναχωμάτων Σπερχειού ποταμού περ. Λιανοκλαδίου Π. Στερ. Ελλάδ.” 120.000 €

“Συντήρηση & επισκευή Πατρινής παιδικής εξοχικής Δ. Πατρών” 74.000 €

“Συντήρηση Εθνικού Οδικού Δικτύου της Π.Ε. Κοζάνης” 1.100.000 €

“Ασφαλτοστρώσεις τμημάτων οδικού δικτύου Δήμου Μεσσήνης έτους 2016” 113.756 €

“Αντιπλημμυρικά έργα στη Δ.Κ. Μεσσήνη” 39.845 €

“Ασφαλτοστρώσεις δρόμων Δήμου Δυτικής Μάνης” 431.800 €

Το Δελτίο Τύπου της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. βρίσκεται εδώ.

 

Πηγή:pesede.gr

RELATED ARTICLES