Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαTον Ιούνιο στη Βουλή το νέο σχέδιο στήριξης των ΑΠΕ

Tον Ιούνιο στη Βουλή το νέο σχέδιο στήριξης των ΑΠΕ

FB3

Στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου για το νέο σχέδιο στήριξης των ΑΠΕ στη χώρα μας βρίσκεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο να έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο μέσα στον Απρίλιο.

Μετά τις παρατηρήσεις επί της πρότασης του ΥΠΕΝ που υπέβαλλαν οι φορείς στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ολοκληρώθηκε προ δύο εβδομάδων, ακολούθησαν επαφές και συναντήσεις του Αρμόδιου Γενικού Γραμματέα Μιχάλη Βερροιόπουλου με όλους σχεδόν τους εμπλεκόμενους, ενώ δουλεύει παράλληλα και η Επιτροπή που έχει συσταθεί στο Υπουργείο για το θέμα.

Αμέσως μετά την οριστικοποίηση του κειμένου, το σχέδιο θα σταλεί ως επίσημη κοινοποίηση την Κομισιόν και, αν όλα βαδίσουν με βάση το χρονοδιάγραμμα, τον Ιούνιο είναι πιθανόν να έρθει στη Βουλή το νέο πλαίσιο που θα αποτελεί το «ευαγγέλιο» για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στα επόμενα χρόνια.

Ολοκληρώθηκε το νέο σχέδιο στήριξης των ΑΠΕ και το κείμενο θα σταλεί ως προκοινοποίηση στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Στη συνέχεια θα δοθεί σε διαβούλευση και θα κληθούν οι φορείς του χώρου να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους.

Ως γνωστόν, τη βάση του νέου μοντέλου αποτελεί ένας συνδυασμός feed-in-premium (προσαύξηση επί της αγοραίας τιμής) και μειοδοτικών διαγωνισμών, σε εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε.

Ο συνδυασμός αυτός θα επιτευχθεί με τον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου (ταβάνι) για την τιμή feed-in-premium κάθε τεχνολογίας ΑΠΕ και στη συνέχεια την πραγματοποίηση διαγωνισμών για την εγκατάσταση συγκεκριμένης ισχύος. Από τους διαγωνισμούς θα προκύπτουν οι μειοδότες επενδυτές (με βάση το πόσο χαμηλότερα από την ανώτατη τιμή είναι το premium που δέχονται να εισπράττουν) που θα παίρνουν το «πράσινο φως» για την υλοποίηση των επενδύσεών τους.

Το εύλογο IRR Project κάθε επένδυσης που αναγνωρίζει το νέο σχέδιο του ΥΠΕΝ έχει ένα εύρος από 8% έως 12%. Με βάση αυτήν την παραδοχή η ανώτατη τιμή, το «ταβάνι» του feed-in-premium είναι ανά τεχνολογία το εξής:

·         Για αιολικά στα 98 ευρώ ανά Μεγαβατώρα

·         Για τα μικρά υδροηλεκτρικά στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα

·         Για τα φωτοβολταϊκά πάνω από 500 KW, στα 90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα

Πρέπει να σημειωθεί ότι για τα φωτοβολταϊκά κάτω από 500 KW παραμένει το σύστημα των σταθερών τιμών feed-in-tariffs, και παραμένει η ταρίφα στο 1,1 της Οριακής Τιμής Συστήματος (10% πάνω από την Οριακή Τιμή). Η τιμή αυτή έχει αξιολογηθεί από την αγορά και κρίνεται μη βιώσιμη. Ωστόσο και αυτή η κατηγορία των φωτοβολταϊκών μπορεί προαιρετικά να συμμετάσχει στο σύστημα  feed-in-premium και να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι θα υπάρξουν δύο διαγωνισμοί. Ένας για όλες τις κατηγορίες των φοτοβολταϊκών (μικρά και μεγάλα) για ισχύ 50 MW αρχικά και ένας δεύτερος για ισχύ περί τα 20 MW στον οποίον θα μπορούν να συμμετάσχουν μόνον τα «μικρά», δηλαδή από 500 KW έως 1 MW.

Για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, παραμένει το σύστημα των σταθερών τιμών feed-in-tariffs, και η ταρίφα διαμορφώνεται στα 110 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

 

Πηγή: energypress.gr

RELATED ARTICLES