Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑπό τους αγρότες ξεκινάει το «εικονικό» net metering στα φωτοβολταϊκά

Από τους αγρότες ξεκινάει το «εικονικό» net metering στα φωτοβολταϊκά

fb

Την εφαρμογή του λεγόμενου virtual net metering παρουσίασε, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ως μέθοδο περιορισμού της δαπάνης των αγροτών για ηλεκτρική ενέργεια, ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τους εκπροσώπους των μπλόκων.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι ότι τα χωράφια τους δεν είναι συγκεντρωμένα σε ένα σημείο αλλά είναι διάσπαρτα. Με το virtual net metering θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέσουν με ένα μετρητή το σύνολο των παραγωγικών τους γαιών και με μια εγκατάσταση φωτοβολταϊκού να συμψηφίζουν το ρεύμα που καταναλώνουν για την άντληση νερού (πομώνες) σε όλα τα χωράφια τους και όχι μόνον σε εκείνο στο οποίο είναι εγκατεστημένο το φωτοβολταϊκό. Πρακτικά θα μπορεί αλλού να είναι η παραγωγή του ρεύματος και αλλού η αυτοκατανάλωσή του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το εικονικό net metering είναι αίτημα και του κλάδου των φωτοβολταϊκών, καθώς δίνει λύσεις σε πολλές «δύσκολες» περιπτώσεις επαγγελματιών, όπως σε ξενοδοχεία κ.λπ. Από τη στιγμή που υιοθετείται το μέτρο για τους αγρότες, εκτιμάται ότι η διεύρυνσή του και σε άλλες περιπτώσεις είναι πιο εύκολη.

Όσον αφορά τα ενεργειακά, στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους αγρότες, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε επίσης ρύθμιση χρεών στην ΔΕΗ, με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή, καθώς και στήριξη για την εγκατάσταση μικρών φ/β, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την μείωση του κόστους παραγωγής.

 

Πηγή:energypress.gr

RELATED ARTICLES