Μέχρι το 2019 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κύρωση των δασικών χαρτών της χώρας, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασης του Σχέδιο Νόμου της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Προστασίας Δασών & Αγροπεριβάλλοντος για τους Δασικούς Χάρτες ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης.
Ο κ. Τσιρώνης είπε ότι δεν θα καθιερωθεί πρόσθετο τέλος νομιμοποίησης ιδιοκτησίων που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων ενώ υποστήριξε οτι . “Προφανώς τα δημοσιεύματα αναφέρονται στο ήδη υπάρχον τέλος αντιρρήσεων” .
Στην αρχή της εισήγησής του ο Γιάννης Τσιρώνης αναφέρθηκε ότι η διαδικασία κατάρτισης των Δασικών Χαρτών, αποτελούσε για την κάθε ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, την «καυτή πατάτα» που κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει, λόγω της διαφθοράς και διαπλοκής που υπήρχε σε πολλές περιπτώσεις.
Η κατάρτιση των Δασικών Χαρτών, θα αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης, και από την στιγμή που θα οριοθετηθούν οι περιοχές, κάποιος θα μπορεί να επενδύσει χωρίς τον φόβο κάποτε να κριθεί παράνομος. Διευκρινίζοντας ότι οι δασικοί χάρτες θα προηγούνται του Κτηματολογίου, ο Αν. Υπουργός εξήρε την αρχή της συνεργασίας μεταξύ Διεύθυνσης Δασών και ΕΚΧΑ, προκειμένου να επιτευχθεί η επίσπευση των διαδικασιών.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, επαναφέρονται στη διεύθυνση δασών οι διαδικασίες από την κατάρτιση ως την κύρωση των χαρτών. Μετά τη θεώρηση του δασικού χάρτη, προβλέπεται η άμεση ανάρτηση αυτού, σε ειδικό διαδικτυακό τόπο ο οποίος θα λειτουργεί για αυτό το σκοπό.
Οικισμοί σε δάση
Όσον αφορά τους αυθαίρετους οικισμούς, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «ο δασικός χάρτης δε θα λύσει το πρόβλημα για σπίτια που θα βρεθούν σε δάση. Θα το καταγράψει, έτσι ώστε ο νομοθέτης σε εύλογο διάστημα να το αντιμετωπίσει».
Πάνω στα υπόβαθρα του κτηματολογίου οι υπηρεσίες δόμησης θα πρέπει να απεικονήσουν τα όρια των οικισμών. Προβλέπονται τρεις κατηγορίες οικισμών:
- Με πορτοκαλί χρώμα πρόκειται να αποτυπωθούν στα υπόβαθρα του κτηματολογίου οι οικισμοί που διαθέτουν εγκεκριμένο πολεοδομικό σχεδιασμό.
- Με κίτρινο θα καταγραφούν οι οικισμοί προ του 1923, που ναι μεν έχουν άδειες δόμησης, αλλά δεν έχουν οριοθετηθεί, καθώς επίσης και περιπτώσεις οικισμών που αμφισβητούνται τα όρια τους καθώς και εκείνων που δεν έχουν ακόμα εγκριθεί.
- Σε μία τρίτη κατηγορία θα μπαίνουν όσες περιπτώσεις είναι παντελώς αυθαίρετες.
«Μόλις καταγραφεί το πρόβλημα, θα το δούμε κατάματα και θα το αντιμετωπίσουμε», ανέφερε ο κ. Τσιρώνης προαναγγέλλοντας την άμεση σύσταση επιτροπών αντιρρήσεων.«Όσοι ιδιοκτήτες έχουν αγοράσει καλόπιστα, χωρίς να γνωρίζουν ότι έχει υπάρξει καταπάτηση, να ξέρουν ότι οι διαφορές αυτές πρέπει να λυθούν επ’ ωφελεία του πολίτη» ανέφερε.
Από τη στιγμή που οι Διευθύνσεις Δασών παραλάβουν τα υπόβαθρα από τις Υπηρεσίες Δόμησης πρέπει εντός οκταμήνου να συμπληρώσουν σε αυτά τις δασικού χαρακτήρα εκτάσεις. Στη διάρκεια αυτών των οκτώ μηνών η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών ή αδειών επέκτασης επιτρέπεται μόνο αν βεβαιώνεται από το αρμόδιο Δασαρχείο ότι ο μη δασικός χαρακτήρας του οικοπέδου.
Στα όρια οικισμών στους οποίους έχουν συμπεριληφθεί δασικού χαρακτήρα εκτάσεις με απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα συγκροτούνται μία ή περισσότερες Επιτροπές που θα αποτελούνται από δύο μηχανικούς της οικείας Υπηρεσίας Δόμησης και του δήμου, έναν εκπρόσωπο της Δασικής Υπηρεσίας και έναν δικηγόρο.
Οι Επιτροπές αυτές θα πρέπει εντός ενός έτους να κάνουν αυτοψία στις περιοχές που υποδείχθηκαν ως δασικές και να συντάξουν έκθεση στην οποία θα καταγράφονται τεκμηριωμένα οι υφιστάμενες χρήσεις γης, ο χρόνος μεταβολής της δασικής μορφής και αν αυτός επήλθε δυνάμει διοικητικών πράξεων που δεν έχουν ανακληθεί ή ακυρωθεί και θα αναφέρεται αν έχουν δημιουργηθεί «βάρη» σε βάρος του Δημοσίου.
Μετά τη διαβούλευση και την κατάθεση αντιρρήσεων από τους πολίτες, οι οποίες θα εξετάζονται από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων, η διορθωμένη έκθεση θα αποστέλλεται στην αρμόδια Διεύθυνση Δασών και με εισήγησή της θα εγκρίνεται από τον Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης ώστε στη συνέχεια να συμπληρωθούν οι δασικοί χάρτες.
Τα εδαφικά τμήματα που, σύμφωνα με το εγκεκριμένο περιεχόμενο της έκθεσης και τον συμπληρωμένο δασικό χάρτη, δεν δεσμεύονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας θα μπορούν να πολεοδομηθούν, όπως ορίζει η νομοθεσία.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, σε όλη τη διαδικασία, από την κατάρτιση ως την εξέταση των αντιρρήσεων, θα εμπλέκεται η Γενική Διεύθυνση Δασών μαζί με τις υπηρεσίες της Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ (ΕΚΧΑ). Μάλιστα, οι Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα έχουν και την εποπτεία των εργασιών του αναδόχου καθώς και τον έλεγχο των παραδοτέων της σύμβασης για την κατάρτιση και κύρωση του δασικού χάρτη.
Όπως επεσήμανε η Χριστίνα Μπαριτάκη, γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ, «με βάση τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου αποσαφηνίζονται οι διαδικασίες, τα χρονικά περιθώρια και οι αρμοδιότητες για να αντιμετωπίσουμε την καθυστέρηση στο θέμα της κύρωσης των δασικών χαρτών».
«Το Κτηματολόγιο δεν ήταν δυνατόν να αντικαθιστά τις κρατικές υπηρεσίες. Με το σχέδιο νόμου περιγράφονται και αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες» ανέφερε η Χ.Κλωνάρη διευθύνουσα σύμβουλος της Κτηματολόγιο Α.Ε., τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κτηματολόγιο χωρίς την κύρωση δασικών χαρτών, προκειμένου να κατοχυρωθεί η περιουσία του δημοσίου και να διασφαλιστούν οι συναλλαγές».
Απ’ την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής Δασών, Κ.Δημόπουλος, έκανε γνωστό ότι «πλέον αξιοποιείται όλο το δυναμικό των στελεχών που γνωρίζουν το θέμα», κάνοντας λόγο για τη δυνατότητα ταχύτατων θεωρήσεων και τη δημιουργία ποιοτικών χαρτών.
Το έργο αναμένεται να κοστίσει περί τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι πόροι πρόκειται να αναζητηθούν από το Πράσινο Ταμείο, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, καθώς επίσης και από τα σχετικά τέλη.
Πηγή: ered.gr