Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔόμηση«Βουτιά» στο παρελθόν για τις χρήσεις γης - Eπαναφορά στο καθεστώς του...

«Βουτιά» στο παρελθόν για τις χρήσεις γης – Eπαναφορά στο καθεστώς του 1987

 

agrotemaxia

Τρέχουν και δεν φθάνουν όσοι επιχειρηματίες βρίσκονται αυτά τη στιγμή στη φάση προετοιμασίας για την έναρξη υλοποίησης των επενδύσεων τους. Και αυτό επειδή το καθεστώς που διέπει τις χρήσεις γης γύρισε σχεδόν 30 χρόνια πίσω, αφού με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος – κατατέθηκε την τελευταία στιγμή στο πολυνομοσχέδιο – καταργούνται όλα τα άρθρα που αφορούν τις χρήσεις γης στον νόμο ο οποίος ίσχυε τα τελευταία δύο χρόνια και επανέρχεται το καθεστώς του 1987!

Ο αγώνας δρόμου που κάνουν αυτή τη στιγμή οι επενδυτές είναι να προλάβουν τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αν δεν τα καταφέρουν θα πρέπει να αλλάξουν τα σχέδιά τους – με ό,τι αυτό συνεπάγεται την εποχή της κρίσης – ή να καταφύγουν «στον δρόμο των συναλλαγών με τις αρμόδιες υπηρεσίες», όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα. Και ο νοών νοείτω.

Αν και πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι όσοι επενδυτές προχώρησαν στη σύνταξη των τελικών μελετών μπορούν να επιλέξουν το καθεστώς των χρήσεων γης στο οποίο θα στηριχθούν (του 2014 ή του 1987), εντούτοις υπάρχουν επεν- δύσεις που στηρίχθηκαν πάνω στα όσα προβλέπει ο τελευταίος νόμος και οι μελετητές χρειάζονται ακόμη μερικές ημέρες για να ολοκληρώσουν τον σχετικό φάκελο.

Για παράδειγμα, ο τελευταίος νόμος προβλέπει την κατασκευή ξενοδοχείων σε κελύφη πρώην βιομηχανικών κτιρίων, όπως είναι η περίπτωση της Πειραιώς ενώ το διάταγμα του 1987 το απαγορεύει. Εδώ, όπως λένε μηχανικοί, τα σχέδια θα πρέπει να παγώσουν μέχρι να κατατεθεί το νέο προεδρικό διάταγμα για τις χρήσεις γης.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι το νέο διάταγμα θα πάει για έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικράτειας σε ενάμιση μήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο θα απαιτηθεί διάστημα τουλάχιστον από έξι μήνες μέχρι δυο χρόνια.

Είναι κοινό μυστικό ότι επενδύσεις χωρίς το καθεστώς που διέπει τις χρήσεις γης να είναι προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες δεν γίνονται. Και μιλάμε ακόμη και για απλές επενδύσεις όπως το άνοιγμα ενός φούρνου ή ενός κομμωτηρίου σε περιοχές αμιγούς κατοικίας. Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό αλλά με το ΠΔ του ’87 οι προαναφερόμενες επενδύσεις δεν επιτρέπονταν παρότι αφορούν καθημερινές ανάγκες πολιτών.

Και δεν είναι μόνο αυτές οι επενδύσεις. Με το προηγούμενο καθεστώς – που επανέρχεται μέχρι νεωτέρας – δεν επιτρεπόταν και προφανώς δεν θα επιτρέπεται για ένα διάστημα η λειτουργία τραπεζών και ταξιδιωτικών γραφείων σε τουριστικές περιοχές. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στη βουτιά στο παρελθόν που έκανε το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι το γεγονός ότι καταργείται τμήμα ενός νόμου χωρίς να υπάρχει έτοιμο κείμενο.Και αυτό σε μια εποχή που δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για όσους μπορούν ακόμη να επενδύσουν.

– Ο σχεδιασμός για τα απορρίμματα

Ένα από τα ζητήματα που τουλάχιστον σε επίπεδο σχεδιασμού προκαλεί αναταραχές είναι και η ακύρωση – στα χαρτιά μέχρι στιγμής – του σχεδίου που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για τα απορρίμματα και βασίζεται στη διαλογή τους στην πηγή με τη λειτουργία και πράσινων σημείων.

Στον τελευταίο νόμο, στη γενική κατηγορία με θέμα «Εγκαταστάσεις αστικών υποδομών κοινής ωφελείας», προβλέπονται μεταξύ άλλων σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων, επεξεργασίας και διάθεσης στερεών αποβλήτων κ.ά. Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν με βάση το ΠΔ του ’87.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, έλεγαν χθες στα «ΝΕΑ» ότι πρακτικά δεν υφίσταται το θέμα αφού τα λεγόμενα πράσινα σημεία πρέπει να εγκριθούν από τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων και αυτά με τη σειρά τους από τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης, τα οποία δεν έχουν εγκριθεί όλα. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς αυτό στην πράξη σημαίνει μεγαλύτερη καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδιασμού σε μια εποχή που γίνεται μάχη με τον χρόνο για να μη χαθούν χρήματα από κοινοτικά κονδύλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει ήδη πρόσκληση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (απευθύνεται κυρίως σε δήμους) για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη η πρόσκληση καταργείται και κινδυνεύουν χρήματα από το ΕΣΠΑ.

– «Δεν μπορεί να καταργείται έτσι ένας νόμος»

Επί της ουσίας οι αλλαγές έχουν επιπτώσεις ακόμη και στις επενδύσεις στον τουρισμό. Για παράδειγμα, το καθεστώς του ’87 δεν προβλέπει τη σύνθετη τουριστική κατοικία. Ακόμη με βάση τα όσα προβλέπονται από το ΠΔ του ‘87 σε περιοχές αμιγούς κατοικίας δεν επιτρέπεται η κατασκευή ξενοδοχείων ενώ ο τελευταίος νόμος το επιτρέπει σε οικόπεδα που έχουν πρόσωπο σε κύριους οδικούς άξονες.

«Δεν μπορεί να καταργείται ένας νόμος που αφορά χρήσεις γης χωρίς διαβούλευση και χωρίς να είναι έτοιμο κάποιο κείμενο. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ» επισημαίνει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός.

Εφημερίδα “Τα Νέα” – tee.gr

RELATED ARTICLES