Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΞεκινά η ψηφιοποίηση των αρχείων των ελληνικών υποθηκοφυλακείων

Ξεκινά η ψηφιοποίηση των αρχείων των ελληνικών υποθηκοφυλακείων

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να εκκινήσει η διαδικασία ψηφιοποίησης των αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, σε περίοδο δηλαδή δύο ετών, στο πλαίσιο της κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου.

Αυτό γνωστοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο θερινού σχολείου για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Μηχανική Μάθηση, που φιλοξενείται στο Κολλέγιο Ανατόλια (ACT – American College of Thessaloniki), στη Θεσσαλονίκη. «Περίπου 600.000.000 σελίδες αρχείων χρειάζεται να σκαναριστούν και να γίνει εισαγωγή δεδομένων σε ιδιοκτησίες, όπως γη, διαμερίσματα και άλλα ακίνητα. Τα αρχεία αυτά τις προηγούμενες δεκαετίες φυλάσσονταν (σ.σ. ως χειρόγραφα αρχεία σε φυσική μορφή) σε βιβλιοθήκες. Στόχος είναι τον επόμενο μήνα να ξεκινήσει η ψηφιοποίησή τους, διαδικασία που αναμένεται να πάρει περίπου δύο χρόνια» γνωστοποίησε ο κ.Κυρανάκης.

Πρόσθεσε ότι παρότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα στο πεδίο της εισαγωγής νέων τεχνολογιών, της ψηφιοποίησης και της ανάπτυξης του οικοσυστήματος καινοτομίας, ωστόσο η τεχνολογία εξελίσσεται με εκθετικούς ρυθμούς και η προοσπάθεια χρειάζεται επιτάχυνση. Στο πλαίσιο αυτό, χρειάζεται -όπως είπε- να εκπαιδευτούν δύο ομάδες ατόμων: η πρώτη είναι τα παιδιά σχολικής ηλικίας, για τα οποία επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει μάθημα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια και η δεύτερη το νομοθετικό σώμα, η Βουλή.

Όπως είπε, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει ούτε μια εταιρεία στην Ευρώπη ή τον κόσμο, που δεν θα χρησιμοποιεί ΤΝ, με αποτέλεσμα να αναδύονται στο προσκήνιο ευκαιρίες και προκλήσεις, πάνω στις οποίες οι νομοθέτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν, ώστε να είναι σε θέση να τις κατανοήσουν και να προτείνουν τις αναγκαίες ρυθμίσεις. Ο κ.Κυρανάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη περαιτέρω εμπλουτισμού και αξιοποίησης της ψηφιακής πύλης του ελληικού κράτους, «gov.gr», ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται καλύτερα για το νομοθετικό έργο, τα δικαιώματα και τις ευθύνες τους.

patrasevents.gr

 

RELATED ARTICLES