Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΞεκινούν αυτοψίες - Προσεισμικός έλεγχος από μηχανικούς σε συνεργασία ΚΕΔΕ – ΟΑΣΠ...

Ξεκινούν αυτοψίες – Προσεισμικός έλεγχος από μηχανικούς σε συνεργασία ΚΕΔΕ – ΟΑΣΠ – ΤΕΕ

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων της χώρας, καθώς κατατέθηκε τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία προβλέπει καθολικό πρωτοβάθμιο και όπου χρειαστεί, δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο στα σχολεία και άλλα κτήρια. Ο έλεγχος θα γίνει από μηχανικούς σε συνεργασία ΚΕΔΕ – ΤΕΕ – ΟΑΣΠ.

Σκοπός των προσεισμικών ελέγχων, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζεται να ολοκληρωθούν σε ορίζοντα 6 έως 8 μηνών, θα είναι η καταγραφή και εκτίμηση της σεισμικής διακινδύνευσης τους, προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο, ώστε να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, εφόσον απαιτούνται.

Θέματα θωράκισης και στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Ένα σημαντικό θέμα που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα ήταν αυτό των ελέγχων των δημοσίων κτιρίων. Για το θέμα μίλησε στο σώμα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Κατερίνα Μοθωναίου, δήλωσε: «Έγινε μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς συζήτηση για τη διαδικασία που αφορά την αντισεισμική θωράκιση δημοσίων κτιρίων (σχολείων, νοσοκομείων κ.α.) Πρόθεση μας είναι να γίνει έλεγχος, ιδιαίτερα σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά για να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα που υπάρχουν. Πιστεύουμε ότι θα υπάρχει στενή συνεργασία για να γίνει σωστή αδειοδότηση των σχολικών κτιρίων, ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ ενεργειακής αναβάθμισης, όπως έγινε με το 3ο Δημοτικό. Θα ξεκινήσει άμεσα και η διαδικασία. Στόχος μας είναι η σωστή θωράκιση όλων των δημόσιων κτιρίων. Όλα τα κτίρια πρέπει να ελεγχθούν από ειδικούς επιστήμονες».

Για την αναγκαιότητα διενέργειας ελέγχων στα δημόσια κτήρια, μίλησε στην ΗΜΕΡΑ, ο Δρ. Φυσικής Γιάννης Κοπανάς, ο οποίος τόνισε: «Είναι λογικό σε νοσοκομεία, σχολεία, εκκλησίες να γίνονται τακτικοί έλεγχοι στατικότητας από την πλευρά της πολιτείας και ειδικευμένων μηχανικών. Όταν είσαι σε περιοχή που υπάρχει μεγάλη σεισμικότητα και γίνονται πολλοί σεισμοί κάθε χρόνο είτε μικροί είτε μεγάλοι, τα κτίρια καταπονούνται και η καταπόνηση αυτή, επιδεινώνεται με τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα, γιατί έχουμε και πολλές βροχοπτώσεις στο Ιόνιο. Αν δημιουργηθούν μικρορωγμές από τη σεισμικότητα το κτήριο γίνεται πιο ευάλωτο σε κάποια επόμενη σεισμική δόνηση. Επομένως, πρέπει να καθιερωθεί μια φορά το χρόνο, τουλάχιστον, να γίνεται έλεγχος από κλιμάκια του κράτους και να υπάρξει πρόταση να αποκαθίστανται άμεσα οι ενδεχόμενες αστοχίες. Πρέπει να υπάρχει φάκελος για τα κτήρια, στον οποίο θα καταγράφονται οι παρατηρήσεις και οι αποκαταστάσεις. Πρέπει να γίνει… χθες… Να μην φτάνουμε στο ατύχημα».

Πρόβλημα με τις συντηρήσεις βλέπει ο καθ. Αντισεισμικών Κατασκευών Π.Καρύδης

Για τους ελέγχους στα δημόσια κτήρια και τους κινδύνους που υπάρχουν μίλησε στο δελτίο του ΙΟΝΙΑΝ ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης. «Αυτοί οι έλεγχοι έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια. Τώρα ελπίζω και εύχομαι να γίνουν γρήγορα… Πρέπει να μην αφήσουμε τον σεισμό να αποδείξει αν ένα κτίριο είναι γερό ή όχι. Οπωσδήποτε και ο ιδιωτικός τομέας, όσοι έχουν μια ιδιοκτησία, ένα εργοστάσιο ή άλλο κτήριο οφείλουν να κάνουν προσεισμικό έλεγχο», σημείωσε ο κ. Καρύδης.

Για το Ιόνιο και τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν, τόνισε ότι το περιβάλλον είναι διαφορετικό και τα κτίρια λόγω και του θαλασσινού νερού δέχονται μια μεγαλύτερη καταπόνηση. «Πιστεύω ότι δεν είναι τόσο πρόβλημα στατικότητας. Έχουμε γερές οικοδομές. Όμως έχουμε έλλειψη συντήρησης. Στα Ιόνια, επειδή έχουμε διαφορετικό περιβάλλον (αέρας από τη θάλασσα), διαβρώνονται το μπετόν και ο χάλυβας και το σίδερο σκουριάζει, γίνονται ρωγμές και από τα ταβάνια πέφτουν οι σοβάδες…»

Το πρόγραμμα «Ευρύλοχος»

Το πρόγραμμα «Ευρύλοχος» περιλαμβάνει πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους προσεισμικούς ελέγχους σε σχολικά κτήρια και άλλα δημόσια κτήρια, οι οποίοι θα διενεργηθούν από πολιτικούς μηχανικούς των Ιονίων Νήσων, οι οποίοι μάλιστα, θα εκπαιδευτούν ειδικά για τον σκοπό αυτό.
Παράλληλα, θα δημιουργηθούν μικροζωνοποιήσεις προκειμένου ν’ αποφευχθεί ο κίνδυνος κατολισθήσεων και πλημμυρικών φαινομένων, όπως κι αυτός του εγκλωβισμού κατοίκων εξαιτίας δασικής πυρκαγιάς.
Για το πρόγραμμα «Ευρύλοχος» για την πρόληψη των φυσικών καταστροφών» και την πρόταση της περιφερειακής αρχής στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η Περιφερειάρχης Ι.Ν. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Φέρνουμε σε συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένα πρόγραμμα που στοχεύουμε να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Το έχουμε στείλει, ήδη, στη διαχειριστική αρχή για να το μελετήσει και να το προσαρμόσουμε στους κανονισμούς του ΕΣΠΑ βάσει της ελεγξιμότητας των δράσεων. Είναι οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι ανθεκτικότητας των δημοσίων κτηρίων. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τους Δήμους, καθώς τα σχολεία, που αποτελούν πρώτη μας προτεραιότητα, είναι στην αρμοδιότητα των Δήμων».

imerazante.gr

RELATED ARTICLES