Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΞενοδοχείο Cocomat: Αποκεντρωμένη καλεί ΤΕΕ για την «χειρουργική κατεδάφιση» στην Ακρόπολη

Ξενοδοχείο Cocomat: Αποκεντρωμένη καλεί ΤΕΕ για την «χειρουργική κατεδάφιση» στην Ακρόπολη

Στην σύμπραξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο project της «χειρουργικής κατεδάφισης» των τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου Cocomat στην Ακρόπολη στοχεύει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ένα αρκετά περίπλοκο και σύνθετο εγχείρημα, όπως αναφέρουν άνθρωποι που παρακολουθούν στενά την πολύκροτη υπόθεση.

Έχοντας εξασφαλίσει την έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου για την χρηματοδότηση της μελέτης κατεδάφισης ύψους περίπου 600 χιλ. ευρώ, η Αποκεντρωμένη επιδιώκει να συνάψει συμφωνία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), προκειμένου να αναλάβει τεχνικός σύμβουλος.

«Η τεχνογνωσία ενός έμπειρου συμβούλου για ένα έργο που δεν έχει προηγούμενο στην ελληνική πραγματικότητα είναι απαραίτητη», σημειώνουν πηγές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

«Είναι άλλο πράγμα να κατεδαφίζεις ένα αυθαίρετο στον αιγιαλό, και άλλο να επιχειρήσεις να κοντύνεις κατά δυόμιση ορόφους ένα ενεργό κτήριο 33 μέτρων, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι το κτήριο δεν θα υποστεί άλλες ζημιές ή φθορές και μάλιστα σε μια πυκνοδομημένη και κατοικημένη περιοχή», επισημαίνουν χαρακτηριστικά. Γιατί σε περίπτωση αστοχίας ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα δύναται να ζητήσει αποζημίωση.

Ανοιχτό το ΤΕΕ, προέχει η συμφωνία…
Κορυφαίο στέλεχος του ΤΕΕ μιλώντας στον «ΟΤ» δηλώνει πως περιμένει πρώτα να ενημερωθεί για την ακριβή αποστολή που θα αναλάβει στο συγκεκριμένο project, -ακόμη και την εκπόνηση της σχετικής μελέτης- ώστε στη συνέχεια να καταλήξει στην απόφασή του.

Ξεκαθαρίζει πως το Επιμελητήριο είναι πάντοτε έτοιμο να προσφέρει στο μέτρο των δυνατοτήτων του και δεν αποκλείει κάτι εκ προοιμίου, ωστόσο πρέπει πρώτα να υπογραφεί προγραμματική συμφωνία που θα περιγράφει το αντικείμενο των αρμοδιοτήτων του.

Το Plan B
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακόμη και εάν δεν τελεσφορήσουν οι προσπάθειες με το Τεχνικό Επιμελητήριο εξετάζει το ενδεχόμενο να απευθυνθεί στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα και συγκεκριμένα σε κάποιο Πανεπιστήμιο που ειδικεύεται στον κατασκευαστικό τομέα, προκειμένου να λειτουργήσει ως σύμβουλος.

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλου που θα συντάξει τη μελέτη κατεδάφισης και στη συνέχεια ο διαγωνισμός για την ανάθεση της κατεδάφισης σε εξειδικευμένη εταιρεία.

Τι ζητά η Μπλε Κέδρος
Πληροφορίες θέλουν την Μπλε Κέδρος, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Cocomat στην Ακρόπολη να έχει ζητήσει να διεξαχθεί η μελέτη κατεδάφισης με την επιχείρηση σε λειτουργία. Η εταιρεία υποστηρίζει πως με την σύγχρονη τεχνολογία και τα ψηφιακά εργαλεία που υπάρχουν, μπορεί να διεξαχθούν οι ενέργειες που απαιτούνται χωρίς να χρειαστεί να κλείσει το ξενοδοχείο.

Υπενθυμίζεται πως το ΣτΕ το περασμένο φθινόπωρο αποφάσισε να αναθέσει στις κρατικές υπηρεσίες την ευθύνη κατεδάφισης των δυο τελευταίων ορόφων του 10όροφου ξενοδοχείου Cocomat στην οδό Φαλήρου 5 που κρίθηκαν αυθαίρετοι, δίνοντάς τες μάλιστα περιθώριο έξι μηνών για να προετοιμάσουν την όλη διαδικασία.

Όλα στον αέρα (;)
Δεν αποκλείεται πάντως όλα τα παραπάνω να ανατραπούν σε περίπτωση που η Μπλε Κέδρος πετύχει μια θετική για αυτήν δικαστική απόφαση. Η διοίκηση της έχει καταθέσει μια σειρά από προσφυγές στα εγχώρια δικαστήρια, υποστηρίζοντας πως το ξενοδοχείο μαζί με τους επίμαχους ορόφους κατασκευάστηκε με νόμιμη άδεια και συνολικό κόστος που ξεπέρασε τα 11 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Μανέττας

ot.gr

RELATED ARTICLES