Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΥπεγράφη η απόφαση για την επιστροφή μέρους του τζίρου των ΑΠΕ στους...

Υπεγράφη η απόφαση για την επιστροφή μέρους του τζίρου των ΑΠΕ στους οικιακούς καταναλωτές

aiolikaΜε καθυστέρηση τεσσάρων ολόκληρων ετών, υπεγράφη τελικά σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργική απόφαση που παρακρατεί ποσοστό 1% επί του τζίρου των έργων ΑΠΕ και το πιστώνει στους οικιακούς καταναλωτές των ΟΤΑ στα όρια των οποίων λειτουργούν υδροηλεκτρικά έργα και αιολικά πάρκα.

Η απόφαση υπεγράφη από την ηγεσία του υπουργείου ΠΕΚΑ (Μανιάτης, Παπαγεωργίου), και από τον υπουργό Εσωτερικών Αρ. Ντινόπουλο.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική διάταξη είχε προβλεφθεί στα πλαίσια του νόμου 3851/2010 σύμφωνα με τον οποίο καθορίζονταν οι δικαιούχοι και ο τρόπος διανομής του 1% “με πίστωση των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των οικιακών καταναλωτών του ΟΤΑ πρώτου βαθμού στον οποίο είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί ΑΠΕ”.

Εκτοτε πέρασαν χωρίς να γίνει τίποτα τρία χρόνια, μέχρι που ήρθε ο νόμος 4203/2013 σύμφωνα με τον οποίο ο τρόπος προσδιορισμού και επιμερισμού των ποσών που θα πρέπει να αποδοθούν στους οικιακούς καταναλωτές θα καθορίζονταν με “κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής”.

Πέρασε άλλος ένας χρόνος χωρίς να συμβεί το παραμικρό, με την απόφαση να καθυστερεί λόγω των γραφειοκρατικών προβλημάτων που είχαν προκύψει σχετικά με τον ακριβή υπολογισμό των ποσών που θα πιστωθούν αναδρομικά στους λογαριασμούς των καταναλωτών, για την τετραετία 2010-2013.

Σαν αποτέλεσμα των καθυστερήσεων η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεχόταν πλήθος ερωτήσεων από βουλευτές που ζητούσαν να μάθουν τι προτίθεται να κάνει, αν υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα για την πίστωση των λογαριασμών, αν έχουν γίνει οι σχετικές μελέτες από την πλευρά της ΔΕΗ και του ΛΑΓΗΕ, καθώς και ποια είναι τα ακριβή προς επιμερισμό ποσά.

Τέσσερα χρόνια μετά, και εκτός πάλι κάποιου νέου απροόπτου, φαίνεται ότι το πρόβλημα έχει επιλυθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, μέχρι και τον Σεπτέμβριο το ποσό που είχε παρακρατηθεί και βρισκόταν στο ταμείο του προς απόδοση,είναι της τάξεως των 16,5 εκατ. ευρώ. Εκ των 16,5 εκατ. ευρώ, το 74% προερχόταν από την παρακράτηση επί του τζίρου λειτουργίας αιολικών πάρκων, ενώ ποσοστό 13,5% προερχόταν από την παρακράτηση επί των εσόδων λειτουργίας μικρών υδροηλεκτρικών έργων.

Πόσο μπορεί να είναι το μέσο ποσό πίστωσης ; Λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη δοθεί. Το Σεπτέμβριο ωστόσο, ο υπουργός ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτης είχε αναφέρει ότι η πίστωση στους λογαριασμούς των ενεργών οικιακών καταναλωτών για την τετραετία 2010-2014, π.χ. στην δημοτική ενότητα Αχλαδοκάμπου του δήμου Αργους Μυκηνών υπολογίζεται σε πάνω από 1.000 ευρώ. Αντίστοιχα για τους οικιακούς καταναλωτές της δημοτικής ενότητας Αραχναίου, το μέσο όφελος κοστολογείται σε πάνω από 500 ευρώ. Συνολικά για όλη την Αργολίδα, η αναδρομική αυτή πίστωση ανέρχεται στα 998.943 ευρώ.

 

energypress.gr

RELATED ARTICLES