Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΥπεγράφη από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, η Απόφαση Περιβαλλοντικής Αδειοδότητης για...

Υπεγράφη από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, η Απόφαση Περιβαλλοντικής Αδειοδότητης για το έργο : «Οδικό Τμήμα Τύρναβος – αρχή παράκαμψης Ελασσόνας της Ε.Ο. Λάρισας -Κοζάνης»

odiko tmima tirnabos2
Υπεγράφη από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το έργο:
«Οδικό Τμήμα Τύρναβος – αρχή παράκαμψης Ελασσόνας της Ε.Ο. Λάρισας -Κοζάνης»
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, υπέγραψε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Βελτίωση του Οδικού Τμήματος Τύρναβος – αρχή Παράκαμψης Ελασσόνας στο νομό Λάρισας».
Πρόκειται για νέο έργο οδοποιίας που αφορά στην κατασκευή του οδικού τμήματος από Τύρναβο έως Ελασσόνα. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο βελτίωσης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της Εθνικής Οδού Λάρισας – Κοζάνης, ώστε να λειτουργεί σαν σύγχρονος ενιαίος οδικός άξονας που θα εξυπηρετεί τις οδικές μεταφορές μεταξύ Θεσσαλίας και Μακεδονίας με υψηλό επίπεδο ασφάλειας, δεδομένου ότι ο οδικός άξονας Λάρισα – Κοζάνη μελλοντικά προβλέπεται να λειτουργήσει ως Κάθετος Άξονας σύνδεσης με την Εγνατία Οδό και να συνδράμει στην ανάπτυξη των Διευρωπαϊκών Μεταφορών και των Εθνικών Δικτύων Μεταφορών. Γι΄ αυτό το λόγο, το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας 2007 – 2013»
Το υπό μελέτη έργο αναπτύσσεται στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και διέρχεται εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Τυρνάβου και Ελασσόνας.
Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει τη δημιουργία ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου συνολικού μήκους 15 km περίπου, ο οποίος θα λειτουργεί με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και την κατασκευή Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α).
Η χάραξη στα πρώτα 1,7 km οδεύει επί της υφιστάμενης Εθνικής Οδού Λάρισας – Κοζάνης. Ακολούθως το οδικό τμήμα από τη Χ.Θ 1+700 έως τη Χ.Θ 7+400 αποτελεί νέα χάραξη, το οποίο κινείται ανατολικά της προαναφερθείσας Εθνικής Οδού παρακάμπτοντας τον οικισμό Λυγαριά. Το τμήμα από τη Χ.Θ. 7+400 έως τη Χ.Θ. 9+700 αποτελεί υπόγειο τμήμα (σήραγγα), το οποίο κατασκευάζεται για τη διέλευση του ορεινού όγκου μεταξύ των πεδιάδων Τυρνάβου και Ελασσόνας. Τέλος, το τμήμα από τη Χ.Θ. 9+700 έως τη Χ.Θ. 15+000 αποτελεί επίσης νέα χάραξη η οποία κινείται δυτικά της υφιστάμενης Εθνικής Οδού και καταλήγει στον Ανισόπεδο Κόμβο Ελασσόνας.
Τα επιμέρους τεχνικά έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν είναι τα εξής:
  • Διπλή σήραγγα μήκους περίπου 2300 m
  • Ανισόπεδος κόμβος (Α/Κ Αργυροπουλείου) για την εξυπηρέτηση των οικισμών     (Αργυροπούλειο, Λυγαριά)
  • Γεφυρώσεις ποταμών (Γέφυρα Τιταρήσιου)
  • Κάτω διαβάσεις και οχετοί
  • Έργα αποκατάστασης τοπικών οδών
  • Έργα αποχέτευσης – αποστράγγισης, ηλεκτροφωτισμός
  • Έργα σήμανσης, ασφάλισης και περίφραξης.

Πηγή: www.ypeka.gr

RELATED ARTICLES