Σε νέες δηλώσεις για την αναμενόμενη μεταβατική νομοθετική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση προέβη ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης, δίνοντας το μήνυμα ότι η πραγματική λύση στην εκτός σχεδίου δόμηση θα υπάρξει με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, για τον οποίο θα απαιτηθούν 3 έως 4 έτη.
Δεν έχει γίνει ακόμη επισήμως γνωστό το τελικό χρονοδιάγραμμα, για την επίσημη ανακοίνωση της μεταβατικής νομοθετικής ρύθμισης για την εκτός σχεδίου δόμηση. Αναμένεται το ΥΠΕΝ να ανακοινώσει πότε θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και πότε θα γίνει η τελική ψήφιση της στη Βουλή.
Στο μεταξύ έχουν περάσει δύο μήνες από την έγκριση του σχεδίου νόμου, στις 9 Ιανουαρίου 2024 στο υπουργικό συμβούλιο, για την πολεοδομική μεταρρύθμιση, στο οποίο περιλαμβάνεται η μεταβατική νομοθετική ρύθμιση για δυνατότητα δόμησης σε γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων με πρόσωπο σε δρόμο, που δεν είναι πολεοδομικά αναγνωρισμένος. Και δέκα μήνες από απόγευμα της Δευτέρας 10 Απριλίου 2023, που το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε στη Βουλή ότι αποσύρει προεκλογικά και θα φέρει μετά τις εθνικές εκλογές τη σχετική ρύθμιση.
Μεταξύ αντιτιθέμενων πυρών
Σημειώνεται ότι το ΥΠΕΝ έχει βρεθεί μεταξύ αντιτιθέμενων πυρών για την μεταβατική νομοθετική ρύθμιση της εκτός σχεδίου δόμησης, καθώς δημοσιογραφικές πληροφορίες έφεραν στο φως το περιεχόμενο της , όπως παρουσιάστηκε από τον κο Σκυλακάκη στο υπουργικό συμβούλιο.
Από την μία πλευρά: το ΤΕΕ επισήμανε ότι: δεν νοείται παραβίαση συνταγματικής προστασίας της εκτός σχεδίου ιδιοκτησίας, ο σύλλογος συμβολαιογράφων τόνισε, ότι: μένει εκτός της ρύθμισης του ΥΠΕΝ το 90% των ιδιοκτησιών, η ΠΟΜΙΔΑ μίλησε για απαξίωση και «ξαφνικό θάνατο», του συνόλου σχεδόν της εκτός σχεδίου κτηματικής περιουσίας του ελληνικού λαού χωρίς καμιά προβλεπόμενη αποζημίωση ενω σημείωθηκε πλήθος ανάλογων αντιδράσεων από δημάρχους τεχνικούς, νομικούς και άλλους φορείς.
Aπό την άλλη πλευρά: 13 περιβαλλοντικές οργανώσεις έκαναν λόγο ότι: « η εκτός σχεδίου δόμηση επιταχύνει την καταστροφή της ελληνικής φύσης». ο ΣΕΠΟΧ τόνισε ότι τάσσεται τάσσεται υπέρ της κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης ενω υπήρξαν ανάλογες παρεμβάσεις από πρόσωπα του δημόσιου βίου και άλλους φορείς.
Ο υπουργός ΠΕΝ έχει αντιδράσει, δηλώνοντας ότι και οι δύο πλευρές σχολιάζουν κάτι το οποίο δεν γνωρίζουν, ζητώντας να περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις, προσθέτοντας ωστόσο ότι:
– «Tο ελληνικό δημόσιο κινδυνεύει να πληρώσει αποζημιώσεις σε δεκάδες χιλιάδες εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες». Και ότι: «η εκτός σχεδίου δόμηση υπάρχει από καταβολής του ελληνικού κράτους και -σε αντίθεση με απόψεις που εκφράζονται- δεν έχει κριθεί ποτέ αντισυνταγματική, ως συνολική έννοια».
«Το πρώτο σπίτι κάνει τη «διάσπαση» του τοπίου»
Στο μεταξύ ο υπουργός ΠΕΝ επανήλθε με νεότερες δηλώσεις του για την εκτός σχεδίου δόμηση σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Απογευματινή» (της Κυριακής 11 Φεβρουαρίου 2024) αφενός μεν αναφέροντας ότι η νέα ρύθμιση θα είναι περιοριστική και θα «προφυλάσσει -κατά κύριο λόγο- τις περιοχές που δεν είχαν έως τώρα δομηθεί», αφετέρου δε τονίζοντας ότι είναι αναγκαία, «διότι μετά και τις αποφάσεις του ΣτΕ έχει δημιουργηθεί κλίμα αβεβαιότητας».
Σημειώνεται ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ έχει δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα στην εκτός σχεδίου δόμηση Έχει παγώσει η έκδοση οικοδομικών αδειών και η σύναψη συμβολαίων, με συνέπεια χιλιάδες ιδιοκτησίες σε όλη τη χώρα να απαξιώνονται ξαφνικά και να επηρεάζονται αρνητικά η δόμηση και οι επενδύσεις, που μέχρι πρότινος ήταν καθόλα νόμιμες.
-«Η μεγαλύτερη επιβάρυνση γίνεται από το πρώτο σπίτι, όχι από τα επόμενα. Το ίδιο ισχύει με τη διαταραχή του τοπίου και την περιβαλλοντική επίπτωση. Το πρώτο σπίτι κάνει τη «διάσπαση» του τοπίου, τα επόμενα κάνουν μικρότερη σε σχέση με το πρώτο», τόνισε ο υπουργός ΠΕΝ. Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη μεταβατικής νομοθετικής ρύθμισης για την εκτός σχεδίου δόμηση και σημείωσε ότι η πραγματική λύση στην εκτός σχεδίου δόμηση θα υπάρξει με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού για τον οποίο θα απαιτηθούν 3 έως 4 έτη.
Τι ακριβώς είπε ο υπουργός ΠΕΝ
Απαντώντας στο ερώτημα: «τι αλλάζει στην εκτός σχεδίου δόμηση μέσω του νομοσχεδίου που προωθείτε; Γιατί αυτή η πολεοδομική μεταρρύθμιση να πετύχει, όταν προηγούμενες δεν είχαν ουσιαστικά αποτελέσματα;», σε συνέντευξη του στην «Απογευματινή», ο Θόδωρος Σκυλακάκης είπε τα εξής:
-«Η πραγματική αλλαγή στην εκτός σχεδίου δόμηση εισάγεται με τα τοπικά, πολεοδομικά σχέδια. Αυτά θα καθορίζουν πλέον, με κριτήρια τοπικά και οργανωμένο, πολεοδομικό σχεδιασμό πού θα επιτρέπεται η εκτός σχεδίου δόμηση. Γ ια τον σκοπό αυτό θα απαιτηθούν 3-4 έτη.
Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα λαμβάνουμε νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία περιορίζει την εκτός σχεδίου δόμηση, σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των οικοπέδων στα οποία μπορούσε να γίνει. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, περιοχές που έχουν μείνει έως τώρα «απείραχτες» θα επιβαρυνθούν πολύ λιγότερο, μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός.
Πρόκειται για ένα περιοριστικό νομοσχέδιο, που προφυλάσσει -κατά κύριο λόγο- τις περιοχές που δεν είχαν έως τώρα δομηθεί.
Ξέρετε, η μεγαλύτερη επιβάρυνση γίνεται από το πρώτο σπίτι, όχι από τα επόμενα. Το ίδιο ισχύει με τη διαταραχή του τοπίου και την περιβαλλοντική επίπτωση. Το πρώτο σπίτι κάνει τη «διάσπαση» του τοπίου, τα επόμενα κάνουν μικρότερη σε σχέση με το πρώτο. Είναι μια αναγκαία ρύθμιση, διότι μετά και τις αποφάσεις του ΣτΕ έχει δημιουργηθεί κλίμα αβεβαιότητας».