Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΥπεράκτια αιολικά: «Κλείδωσαν» οι διαθέσιμες περιοχές για έργα έως το 2050

Υπεράκτια αιολικά: «Κλείδωσαν» οι διαθέσιμες περιοχές για έργα έως το 2050

Προ των πυλών βρίσκονται τα αποκαλυπτήρια του χάρτη των θαλάσσιων περιοχών που είναι υποψήφιες για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων έως το 2050, καθώς η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) έχει ολοκληρώσει το «σκανάρισμα» των ελληνικών θαλασσών, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (όπως τα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών και Τουρισμού).

Έτσι, έχουν οριστικοποιηθεί εκείνες οι θαλάσσιες ζώνες όπου το αιολικό τους δυναμικό μπορεί να αξιοποιηθεί με χρονικό ορίζοντα τα μέσα του αιώνα, με τήρηση των περιορισμών που θέτει η περιβαλλοντική νομοθεσία καθώς και λόγοι εθνικής ασφάλειας, αλλά και χωρίς σύγκρουση με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα (π.χ. αλιεία, ακτοπλοΐα, τουρισμός). Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, αυτές οι «ελεύθερες» περιοχές έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν έργα συνολικής ισχύος 12-15 GW.

Οι περιοχές αυτές περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, το οποίο είναι πλέον έτοιμο. Επίσης, η ΕΔΕΥΕΠ έχει ολοκληρώσει και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις υποψήφιες θαλάσσιες ζώνες, τη διενέργεια της οποίας προέβλεπε το θεσμικό πλαίσιο. Έτσι, τα δύο κείμενα βρίσκονται πλέον στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια να εγκριθούν. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η διαβούλευση μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο.

Το πρώτο «κύμα» έργων

Υπενθυμίζεται ότι το «πράσινο φως» του Εθνικού Προγράμματος και της ΣΜΠΕ αποτελεί το αρχικό βήμα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το πρώτο «κύμα» υπεράκτιων αιολικών πάρκων, τα οποία προγραμματίζεται να αναπτυχθούν έως το 2030. Με βάση το draft της τελευταίας επικαιροποίησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), μέχρι το τέλος της 10ετίας θα δρομολογηθούν μονάδες συνολικής ισχύος 1,9 GW.

Για αυτό τον σκοπό, μετά την έγκριση του Εθνικού Προγράμματος (μέσω ΚΥΑ) και της ΣΜΠΕ, τη σκυτάλη θα πάρει η περαιτέρω «ωρίμανση» των περιοχών που έχουν επιλεγεί για να αναπτυχθούν τα πρώτα πάρκα, συνολικής ισχύος 1,9 GW. Οι περιοχές αυτές είναι περισσότερες από 6, για κάθε μία από την οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθούν τεχνικές μελέτες, ώστε να οριοθετηθούν επακριβώς οι εκτάσεις που πρόκειται να παραχωρηθούν σε επενδυτές για την κατασκευή έργων.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο «κύμα» έργων περιλαμβάνονται τα δύο πάρκα σταθερής έδρασης (fixed bottom) που σχεδιάζουν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ο Όμιλος Κοπελούζου ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Επίσης, όπως έχει κάνει γνωστό η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, έως το 2030 θα αναπτυχθούν έργα βορειονατολικά της Κρήτης, καθώς πρόκειται για πολλά υποσχόμενες και ελκυστικές περιοχές.

«Παράθυρο» για επιτάχυνση

Για την παραχώρηση, το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι οι ενδιαφερόμενοι για κάθε έκταση θα λάβουν άδειες έρευνας, ώστε να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες μετρήσεις (όπως ανεμολογικές και βυθομετρικές) που θα τους επιτρέψουν να διαμορφώσουν τις οικονομικές-τεχνικές παραμέτρους της υποψήφιας επένδυσής τους. Έτσι, στη συνέχεια θα μπορούν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς για τη διεκδίκηση της έκτασης.

Ωστόσο, ένα σχέδιο που εξετάζεται για την επιτάχυνση των διαδικασιών είναι οι μελέτες αυτές να πραγματοποιηθούν από την πολιτεία. Έτσι, αντί να διεξάγει έρευνες κάθε ενδιαφερόμενος ξεχωριστά, όλοι οι «μνηστήρες» για μία περιοχή θα αγοράσουν από το Δημόσιο τις έτοιμες μελέτες, ώστε να επισπευσθεί η διεξαγωγή των διαγωνισμών.

Επίσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει να «τρέξει» μία παράλληλη διαδικασία, ώστε να επισπευσθεί η ανάπτυξη 1-2 πιλοτικών πλωτών αιολικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία πιθανή πηγή των κονδυλίων είναι το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών.

insider.gr

RELATED ARTICLES