Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέα«Υποβαθμίζεται το έργο του Κτηματολογίου»

«Υποβαθμίζεται το έργο του Κτηματολογίου»

ktimatologio2Ο Λευτέρης Αυγενάκης για την υποβάθμιση του έργου του Κτηματολογίου 

«Η «περήφανη» κατά τ’ άλλα διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης, οδηγεί δυστυχώς στο αδιέξοδο, έναν ακόμη φορέα του Δημοσίου, με αφαίρεση των αποθεματικών του και την ώθηση σε παραίτηση στελεχών της Διοίκησης!

Η Κυβέρνηση βάζει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα του Κτηματολογίου ύψους περίπου 250 εκατομμυρίων, τα οποία καταβλήθηκαν ως ειδικά τέλη υπέρ κτηματογράφησης από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, με συνέπεια να σταματούν οι μελέτες και να τίθεται σε κίνδυνο η ολοκλήρωση των έργων.

Καθυστερεί με τις ενέργειές της συμβάσεις σε εξέλιξη που έχουν προκηρυχθεί από το 2011 και συμβάσεις προς ανάθεση από τον διαγωνισμό του 2013 για την Κτηματογράφηση στο υπόλοιπο της χώρας.

Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός μιλά για χρηματοδότηση υπό αίρεση, αγνοώντας ότι η κάθε συγχρηματοδότηση πρέπει να τηρεί αυστηρό προγραμματισμό δαπανών και χρονοδιαγράμματος και η εταιρία δεν διαθέτει τους αντίστοιχους πόρους για την ετεροχρονισμένη χρηματοδότηση των έργων.

Επιπλέον, οι δασικοί χάρτες παραμένουν καθηλωμένοι εξαιτίας της αδράνειας, παρότι η κύρωσή τους θεωρείται προαπαιτούμενο για το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες που έχουν κυρωθεί αντιστοιχούν μόλις στο 0,56 της Επικράτειας.

Όσον αφορά στα σενάρια για σύνδεση του Κτηματολογίου με το Περιουσιολόγιο, παρά τη διαφορετική άποψη του Αναπληρωτή Υπουργού θα συνδράμει στην πιο εύκολη συλλογή των τελών και των στοιχείων κτηματογράφησης, ενώ δεν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων, γιατί το Ε9 διαθέτει λιγότερα στοιχεία σε σχέση με τα στοιχεία που καταγράφονται στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Την ίδια ώρα για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου απαιτείται έγκριση της χρηματοδότησης από τη νέα προγραμματική περίοδο ύψους 250 εκατομμυρίων και της αξιοποίησης αδιάθετων του ΕΣΠΑ 2007-2013 ύψους 100 εκατομμυρίων. Η διοίκηση τελεί υπό παραίτηση, η Κυβέρνηση δεν έχει καμία επίσημη θέση και η διχογνωμία και το αλαλούμ που χαρακτηρίζουν το Υπουργείο «βασιλεύουν» δημιουργώντας πολλές αμφιβολίες.

Το Εθνικό Κτηματολόγιο δυο δεκαετίες τώρα παραμένει ένα σύγχρονο «γιοφύρι της Άρτας» στην Ελλάδα, τη στιγμή που σε άλλες χώρες είναι δεδομένο.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξασφάλισε χρηματοδότηση δεκάδων εκατομμυρίων για να ξεκινήσει και πάλι η προσπάθεια της κτηματογράφησης, που κρατάει δύο δεκαετίες τώρα.

Η σημερινή Κυβέρνηση με τις ενέργειές της δε «βάζει χέρι» μόνο στα αποθεματικά του Κτηματολογίου. «Βάζει χέρι» στο σημαντικότερο αναπτυξιακό εργαλείο που διαθέτει η χώρα!»

 

Πηγή:cretalive.gr

RELATED ARTICLES