Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΒρετανία: Τέλος στις Επιδοτήσεις για τα Πέλετ Ζητούν Διακεκριμένοι Επιστήμονες

Βρετανία: Τέλος στις Επιδοτήσεις για τα Πέλετ Ζητούν Διακεκριμένοι Επιστήμονες

pellets-300x200Ομάδα διακεκριμένων Βρετανών επιστημόνων έστειλε επιστολή στον υπουργό Ενέργειας της χώρας, Εντ Ντέιβι, ζητώντας να εγκαταλείψει η κυβέρνηση τις επιδοτήσεις που προσφέρει προς τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τα συσσωματώματα ξύλου (pellet).
Ανάμεσα στους 60 επιστήμονες συγκαταλέγονται ονόματα όπως ο βιολόγος Ε.Ο. Ουίλσον και ο ενεργειακός σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, Ντάνιελ Κάμεν. Σύμφωνα με τους Financial Times, ζητούν να δοθεί τέλος στην «ξέφρενη ανάπτυξη» των μονάδων βιομάζας με αυτού του είδους το καύσιμο επειδή δεν μειώνουν τις εκπομπές ρύπων και απειλούν τις δασικές εκτάσεις.

Την ίδια στιγμή, αρκετοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον άνθρακα στη Βρετανία έχουν επιλέξει να μετατρέψουν τις μονάδες τους ώστε να χρησιμοποιούν ξύλο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κράτος προσφέρει γενναίες επιδοτήσεις για αυτού του είδους τις μετατροπές, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του 2020 στις ΑΠΕ, στις οποίες συγκαταλέγεται και η βιομάζα.

«Η ζήτηση για συσσωματώματα ξύλου στη Βρετανία και στην Ευρώπη οδηγείται από λανθασμένες ενεργειακές πολιτικές, οι οποίες κακώς υποθέτουν ότι το ξύλο θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων και θα βοηθήσει σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή», τονίζεται στο σχετικό κείμενο, το οποίο υπογράφει ο Δρ. Ούλιαμ Σλέσινγκερ του Ινστιτούτου Οικοσυστημικών Σπουδών της Νέας Υόρκης.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες του συγκεκριμένου κλάδου τονίζουν ότι το ξύλο που χρησιμοποιούν προέρχεται από αειφόρες καλλιέργειες ή από φυτικά απόβλητα και κατ’ επέκταση δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι οι εξαγωγές πέλετ από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί από τους 800.000 τόνους το 2011 σε 2,9 εκατ. τόνους το 2013, με τη Βρετανία να είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας.

Οι επιστήμονες παρατηρούν ότι στις ΗΠΑ δεν υπάρχει αυστηρή νομοθεσία σε ότι αφορά την παραγωγή αυτού του είδους ξύλου και ως εκ τούτου αυτό καθιστά μη περιβαλλοντική την όλη διαδικασία.

 

Πηγή: www.energia.gr

RELATED ARTICLES