Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΚρίσιμη η αυριανή ημέρα για την Attica Bank

Κρίσιμη η αυριανή ημέρα για την Attica Bank

atticabank-logoΜε ενδιαφέρον αναμένεται αύριο η γενική συνέλευση των μετόχων της AtticaBank, η οποία υλοποιείται ύστερα από δύο αναβολές (13/10 και 10/11, ενώ στις 30/9 η συνέλευση δεν είχε γίνει ελλείψει απαρτίας) που είχε ζητήσει η διοίκηση της Τράπεζας προκειμένου να εξειδικευτούν και να καταλήξουν οι συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους επενδυτές στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η AtticaBank στοχεύει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 434 εκατ. ευρώ, καθώς η άσκηση προσομοίωσης που είχε διενεργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να επικαιροποιήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών για την περίοδο Ιουλίου 2013 – Δεκεμβρίου 2016 είχε αναδείξει για την Τράπεζα κεφαλαιακές ανάγκες 397 εκατ. ευρώ με το βασικό σενάριο και 434 εκατ. ευρώ με το δυσμενές σενάριο.

Σημειώνεται ότι η AtticaBank καλύπτει σήμερα τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, καθώς σε επίπεδο Ομίλου ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου (Total Capital Ratio) διαμορφωνόταν στις  30/9/2014 σε 11,5% και ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET 1) σε 8,2%.

Η ανάγκη, ωστόσο, περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης με την είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή θεωρείται κρίσιμη για τον εκσυγχρονισμό της Τράπεζας και τη συνέχιση της αυτόνομης ανάπτυξής της. Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία ότι την αύξηση κεφαλαίου θα καλύψει εξ ολοκλήρου το ΤΣΜΕΔΕ, νυν βασικός μέτοχος με ποσοστό 51,3%, καθώς και σεναριολογία για «πάντρεμα» της ATTICA Bank με συνεταιριστικές τράπεζες ή ακόμα και προσάρτησή της σε κάποια συστημική τράπεζα, όπως η Εθνική. Η φημολογία οδήγησε και τη μετοχή της Τράπεζας σε ράλι στο χρηματιστήριο (+ 100% σε πέντε συνεδριάσεις), κάτι όμως που παράγοντες της αγοράς εξηγούν πως προκύπτει από αγορές του ΤΣΜΕΔΕ (το οποίο έχει αγοράσει τη μετοχή ακόμη και στα 25 ευρώ) προκειμένου να περιορίσει τις υποαξίες του.

Σχετικά με τη συμμετοχή του στην αύξηση κεφαλαίου, το Ταμείο των Μηχανικών φέρεται να έχει συμφωνήσει με την Τράπεζα της Ελλάδος μείωση του ποσοστού του στο 34%, γεγονός που σημαίνει ότι θα κληθεί να καταβάλει ποσό της τάξεως των 108 εκατ. ευρώ. Η μείωση του ποσοστού του ΤΣΜΕΔΕ στην καταστατική μειοψηφία είχε συζητηθεί και σε συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ  κ. Γ. Στουρνάρα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Χρ. Σπίρτζη. Το γεγονός ότι το ΤΣΜΕΔΕ δέχθηκε να κάνει πίσω σε μία σειρά υπερβολικών απαιτήσεων όσον αφορά το ποσοστό συμμετοχής του και το βαθμό εμπλοκής του στη διοίκηση της AtticaBank, φαίνεται ότι λειτούργησε ως «αντάλλαγμα» στην πίστωση χρόνου που έδωσε η ΤτΕ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι μόλις δεκαπέντε ημέρες πριν ζητηθεί η παράταση χρόνου από τις 10 Νοεμβρίου για τις 10 Δεκεμβρίου, είχε γίνει η  πρόσληψη τριών συμβουλευτικών εταιριών – της Egon Zehnder, της Boston Consulting και της Planet -, με αντικείμενο την εκπόνηση του σχεδίου για την αναδιοργάνωση της ATTICA Bank, γεγονός που από κύκλους της Τράπεζας ερμηνευόταν ως ένδειξη ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από επενδυτές.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, πάντως, οι συζητήσεις με τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους καλύφθηκαν από πέπλο σιωπής. Ωστόσο, από την έναρξη της αναζήτησης επενδυτή για την Attica Bank, ήδη από την άνοιξη, σχεδόν όλα τα ξένα funds και private equity funds που διερευνούσαν τη δυνατότητα επενδύσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικά στις τράπεζες, είχαν δει την περίπτωση της ATTICA Bank. Μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών που φέρονται να ήταν στη λίστα των συμβούλων της Attica Bank – UBS, Lazard και PricewaterhouseCoopers –  συγκαταλέγονταν τα μεγάλα fundsApollo, York, αλλά και τα Fairfax και WilburRoss, οι δύο επενδυτικοί φορείς που συνέθεσαν τη βάση του ομίλου των επενδυτών που τοποθέτησε περίπου 1,2 δισ. στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου της Εurobank.

Στο γ΄ τρίμηνο του 2014 (όπως και στα δύο προηγούμενα τρίμηνα) ο όμιλος της ATTICA Bank εµφάνισε θετικά αποτελέσµατα, µε την οργανική κερδοφορία του Οµίλου και τη δηµιουργία εσωτερικού κεφαλαίου να αποκτούν µόνιµα χαρακτηριστικά πλέον. Τα κέρδη προ προβλέψεων για πιστωτικούς και λοιπούς κινδύνους για τον Όµιλο διαµορφώθηκαν σε 35,3 εκατ. ευρώ έναντι ζηµιών 18 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2013. Στο πλαίσιο της πλήρους εξυγίανσης του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, σχηµατίσθηκαν προβλέψεις για επισφαλείς χορηγήσεις ύψους 64 εκ. ευρώ έναντι προβλέψεων 52 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2013 και πλέον οι συσσωρευμένες προβλέψεις για κάλυψη πιστωτικού κινδύνου διαµορφώνονται σε 500,4 εκατ. ευρώ.

της Νένας Μαλλιάρα

RELATED ARTICLES